Salgó Maxi Palettensystem

Leider ist der Eintrag nur auf Ungarisch verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

Mi a SALMAX?

SALMAX - Salgó Maxi Raklapos RendszerA SALgó Raktártechnika által gyártott MAXi raklapos állványrendszer.

Az állvány elsősorban a nehéz raktártechnikai rendszerek szerves része. A raklapos állványrendszer meghatározója a beakasztható kapcsolófejes csatlakozás. A gerendák keresztmetszete az igények szerint változó tartóhossztól és a gerendák terhelésétől függ. A tartógerendák hidegen hengerelt zártszelvényekből, ill. nagyobb terhelés esetén IPE profilból készülnek. A felhasználhatóságot áttolásgátlók, oszlop- és keretvédők, acélpolc betétek, keresztgerendák, rácsos tárolók, ikresítők és egyéb kiegészítők teszik változatossá.

A tárolórendszert mi gyártjuk, igény szerint szállítjuk és a helyszínen összeszereljük. A minőség kötelez minket, ezért a garancia természetes része vállalásainknak.

Felhasználási terület

Ez a raklapos állványrendszer minden olyan helyen használható, ahol igényes és olcsó, nehéz elemek tárolására alkalmas raktárrendszert terveznek kialakítani. A tároló szintek magassága és szélessége egyedileg tervezhető. A magassági korlátot elsősorban a befogadó helyiségek kialakítása határozza meg. Felhasználóink közé tartozik mindenki, aki elsősorban palettás, vagyis raklapos ipari, nehéz vagy nagyobb kiterjedésű áru tárolására alkalmas raktári rendszerben gondolkodik.


A rendszer elemei

Keret (lábprofil+merevítő)


A klasszikus soros nehézállványok szerepe egyelőre biztosított a piacon. Egyedi igények mindig akadnak, de a raklapos tárolás ezen formája még mindig a legnépszerűbb.

A SALMAX rendszer keretei lábprofilokból, vízszintes és átlós merevítőkből állnak.

SALMAX rendszerhez 5 féle kialakítású lábprofilt gyártunk, melyek a  teherbírás és a raszterosztás függvényében változnak.

A különböző lábprofilokból gyártott keretek teherbírása:

Az ,A‘ és ,A1′ típusú lábprofilokból szerelt keretek maximális teherbírása 9 tonna/mező.
A ,B‘ és ,B1′ típusú lábprofilokból szerelt keretek maximális teherbírása 12 tonna/mező.
A ,C1′ típusú lábprofilokból szerelt keretek maximális teherbírása 18,5 tonna/mező.

A különböző lábprofilok raszterosztása:

Az ,A‘ és ,B‘ típusú lábprofilok 100 mm-es gerendapozícionálást tesznek lehetővé.
Az ,A1′ ,B1′ és ,C1′ típusú lábprofilok 50 mm-es raszterosztással rendelkeznek

A keretek standard méretei a következők:

Magasság: 2000 mm-től 9200 mm-ig terjed 600 mm-es lépcsőben (legerősebb profilnál 5000 mm az induló méret)

Mélység: 800, 1000 mm


Gerendák


A keretek közötti áthidalást a gerendák szolgálják. A gerenda nem csak a paletta tárolására szolgál, hanem a teljes raktári rendszer merevségében is szerepet vállal. A gerendák hossza és keresztmetszeti kialakítása a célként kitűzött teherbírási igény alapján kerül meghatározásra. Természetesen a hosszt elsősorban a szabvány raklapméretekhez szokás igazítani.

A gerendák standard méretei a következők:

Hossz: 1800, 2700, 3600 mm*
Magasság: 50, 80, 100, 130 mm

*50 és 80 mm-es magasságnál 1800, és 2700 a standard

A gerendák profiljának és hosszának variálásával a gerendapáronkénti 500 kg-tól 4500 kg-ig kínálunk standard megoldást. A gerendák egy speciális kapcsolófejjel csatlakoznak a keretekhez. A kapcsolófejet melegen hengerelt acéllemezből készítjük, pontos kialakítása (körmök száma, kapcsolófej magassága) szintén függ a tervezett teherbírástól.

A gerendák véletlen kiemelése ellen biztosítószeggel vagy csavarkötéssel lehet védekezni.


Alaplemez


Az aljzatra nehezedő terhek eloszlása érdekében a keretek lábai talplemez közvetítésével rögzülnek. A talplemezek vastagsága 4 mm. Ha a terhelés nagysága, vagy az aljzat minősége megköveteli, akkor teherelosztó talp kerül beépítésre a talplemez helyett.
Egyenletlen aljzat esetén alátétlemez közbeiktatásával kell a síkot telepítésre alkalmassá tenni.


Rögzítéstechnika


A keretrendszereink szerelése és rögzítése nagy szilárdságú M8-as csavarokkal, és M10-es dűbelekkel, valamint távtartó perselyek közbeiktatásával történik.

Kétsoros elrendezés esetén a kereteket úgynevezett ikresítővel kell egymáshoz rögzíteni. A fal mellé kerülő állványsorokat hasonló módon a falhoz kell rögzíteni.

Felületvédelem

Standard kialakítás esetén, a kereteket RAL7035-ös szürkében vagy RAL5001-es kékben, a gerendákat RAL7035-ös szürkében szállítjuk. Saját porszóró rendszerünk a járatos alapszínek mellett lehetőséget nyújt bármilyen egyedi igény kielégítésére is.

Opcionális termékek


OszlopvédőOszlopvédő


A SALMAX keretek lábprofiljainak védelmét látja el, két illetve három oldalról érkező alacsony szintű fizikai behatások (rendszerint emelővilla okozta sérülések) ellen.

„L” (sarokra) és „U” (közbenső lábhoz) profilban is készülhet, fekete-sárga figyelemfelkeltő színkombinációban.

Rögzítése elemenként 4 db alapcsavarral (M10x125) történik.

Standard méret: 160 x 160 x 250 x Lv4


KeretvédőKeretvédő


A SALMAX rendszer keretállásainak védelmét szolgálja, a keret teljes szélességében.

Robosztus felépítésének köszönhetően magasabb behatás esetén is védelmet biztosít (pl. emelővillás targonca ütközése).

Készülhet szimpla és ikermezőhöz egyaránt. Figyelemfelkeltő jellegéről a fekete sárga csíkozás gondoskodik.

Rögzítése lábanként 2-2 db alapcsavarral (M10x125) történik.

Standard magasság: 300 mm
Standard szélesség: 1250; 2500 mm
Keresztmetszeti méret: 130 x 50 zsz.


IkresítőIkresítő


A SALMAX rendszer stabilitásának növelése érdekében az ikermezőket – különösen mélységéhez képest magas kivitelnél – ajánlott ikresítő segítségével egymáshoz rögzíteni. Az ikresített mezők jelentős helymegtakarítást tesznek lehetővé.

Az ikresítő mérete a keretek távolsága függvényében szabadon változtatható, a sorok egymástól való távolságát nem befolyásolja.

Az ikresítő rögzítése 4 db csavarral történik (M8x15).

Színe a RAL skála alapján szabadon megválasztható.

Standard méret: 300 x 50 x 50 mm


Falhoz rögzítőFalhoz rögzítő


Az ikresítő esetében két állványsor összekapcsolásával növeljük a stabilitást. Nyilvánvaló, hogy határoló szerkezet melletti állványsornál az ikresítő nem megoldás, hiszen nincs másik keret, amihez kapcsolható lenne. Erre a célra hoztuk létre a falhoz rögzítőt, melynek működése azonos az ikresítőével, kialakításában pedig csak annyit módosul, hogy könnyed rögzítési lehetőséget adjon az állványsort határoló szerkezetnél.

A keretlábakon 2 db csavarral rögzül (M8x15), az ellenkező oldalon a határoló szerkezet anyaga szabja meg a rögzítési módot.

Színe a RAL skála alapján szabadon megválasztható.


Terheléselosztó talpTerheléselosztó talp


A raktári állványok érzékeny szerkezetek, melyeknél alapkövetelmény, hogy alapjuk képes legyen a rájuk háruló terheket elmozdulás nélkül viselni.

Kisebb egyenetlenségek esetén a keretekhez szállított alátétlemez garnitúra megoldást nyújt a SALMAX rendszer biztonságos állítására.

Amikor az aljzat minősége nem megfelelő (például aszfalt, amely hő hatására jelentősen puhul),  vagy a pontszerű, koncentrált terhelés okoz gondot (például födémek esetén), akkor is stabilan és biztonságosan állíthatóak az állványsorok, terheléselosztó talp alkalmazásával.

Színe a RAL skála alapján szabadon megválasztható.

Standard méret A1; B; B1 lábprofilnál: 80 x (800;1000;1200) x 60 Lv4
Standard méret C1 lábprofilnál:          100 x (800;1000;1200) x 60 Lv4


TúltolásgátlóTúltolásgátló


A biztonságos raktározás egyik elengedhetetlen eszköze, az áruféleségek tárolószinten történő áttolását akadályozó kiegészítő.

A túltolásgátló 2 részből áll. Magából a konzolból, mely csavarral rögzül a keretek hátsó lábain (M8x15), és a konzolba rögzített (4 db önfúróval), mezőszélességhez illeszkedő 50×50 mm–es zártszelvényből.

Színe a RAL skála alapján szabadon megválasztható.

Standard szélesség: 1880; 2780; 3680 mm
Keresztmetszeti méret: 50 x 50 zsz.
Túltolásgátló távolsága a kerettől: 100 mm


KeresztgerendaKeresztgerenda


A keresztgerendák elhelyezésével a SALMAX rendszer merevsége, stabilitása növelhető, faforgácslappal borított polcos kialakításnál a terhelhetőséget is növeli. Hosszirányú palettaelrendezés esetén egységrakományonként 2 db keresztgerenda elhelyezése szükséges.

A keresztgerenda készülhet a főtartóval azonos síkban fekvő, valamint süllyesztett kivitelben is. A keresztgerenda a végeihez hegesztett fülekkel kapcsolódik a főtartóhoz, melyek lehetővé teszik a gyors áthelyezést.

Színe a RAL skála alapján szabadon megválasztható.

Standard méret: 800; 1000; 1200 mm
Keresztmetszeti méret: 50 x 50 zsz.


ProfilösszekötőProfilösszekötő


Abban az esetben, ha már letelepített SALMAX rendszer bővítésére van szükség, profilösszekötő segítségével további egy szintnyi tárolószint kialakítása lehetséges a keretek magassági toldásával.

A C1-es lábprofil esetén a profilborda miatt a profilösszekötő kívülre esik, más esetekben a profilon belül helyezkedik el. A rögzítéshez M12x25 csavarokat használunk, melyekből 4 db az alsó, 4 db pedig a felső profilban rögzül.

Színe a RAL skála alapján szabadon megválasztható.

Standard méret A1; B1 lábprofilnál: 72 x 28 x 350 x Lv4
Standard méret C1 lábprofilnál:       110 x 40 x 400 x Lv4


HordótámaszHordótámasz


A SALMAX rendszer ezen kiegészítőjével lehetőség van hengeres termékek (hordók) tárolására.

Minden olyan áruféleségnél alkalmazható, ahol megengedett a hengerpaláston történő kétpontos alátámasztás. Használatához egyszerűen helyezzük a gerendákra a támaszt, és tároljuk be a terméket.

Színe a RAL skála alapján a többi termékhez hasonlóan szabadon megválasztható.

Standard méret:  (átm. 600; 800) x 50 x 50 x Lv4


Gitterbox (konténer) tartóGitterbox (konténer) tartó


Ha a SALMAX rendszert nem hagyományos palettás tárolásra használjuk, hanem rácsos konténerek elhelyezése a célunk, a gitterbox tartó adja a megoldást.

A gerendákra merőlegesen felhelyezve a konténereket irányban tartja, és megfelelő módon alátámasztja. Konténerenként 2 db alkalmazása indokolt.

Színe a RAL skála alapján szabadon megválasztható.

Standard méret: (850; 1250) x 120 x 80 x Lv4


Íves elválasztóÍves elválasztó


SALMAX rendszereket nem csak palettás tárolásra lehet alkalmazni, hanem egyedi igények kielégítésére is alkalmas.

Íves elválasztók segítségével fakkos kialakítás is lehetséges, ha a tárolandó termék a főtartó gerendákra támaszkodik fel. Faforgácslap borítással a feltámaszkodási követelmény kiküszöbölhető.

A fakkok mérete egyedileg alakítható, mind szélességi (kiosztási), mind magassági tekintetben.

A hajlított acélcsövekből készült elválasztó keretek standard átmérője 20 mm.

Színe a RAL skála alapján szabadon megválasztható.


Ruhafogas tartóRuhafogas tároló


Ha mennyiségi ruhatárolásról beszélünk, szóba sem jöhet egy alacsony teherbírású rendszer. A SALMAX rendszer ideális választás lehet ezzel a felépítménnyel minden olyan helyen, ahol a könnyű és gyors pozícióváltás is követelmény.

A standard rendszerhez igazodó kialakítás lehetővé teszi a meglévő elemek felhasználását és az utólagos bővítést. A főtartóra fektetett keresztgerendákra illeszthető a 16 vagy 33 mm átmérőjű csőből készült akasztórúd. 1800 mm-es kerettávolság felett, a lehajlás korlátozása érdekében középre is elhelyezünk egy süllyesztett keresztgerendát.

Színe a RAL skála alapján szabadon megválasztható.


FaforgácslapFaforgácslap fedés


SALMAX rendszerek polcos állványként történő kialakítása esetén a gerendapárokat 19, 28 vagy 38 mm-es vastagságú faforgácslappal fedhetjük.

A faforgácslapot helyezhetjük közvetlenül a főtartóra vagy akár a gerendák közé is süllyeszthetjük.

Gerendákra történő rögzítése történhet csavarozható profilfülön keresztül önfúró csavarral, vagy „Z” profil segítségével. Gerendák közé süllyesztett kivitelben fektethetjük keresztgerendákra, vagy a főtartók teljes hosszában végigfutó süllyesztett csavarozható (P160) profilpárra.

Teherbírása keresztgerendák alkalmazásával növelhető.

Standard méret: 19; 28; 38 mm-es vastagság


,Z' profil,Z‘ profil


A SALMAX rendszer szintjeinek faforgácslappal történő fedése esetén, a faforgácslapok rögzítését csavarmentes módon „Z” profil segítségével is megoldhatjuk.

A „Z” profil előnye, hogy a szintek áthelyezésekor nem kell időrabló módon a rögzítő csavarokat egyesével kitekerni, majd áthelyezés után vissza, a faforgácslap elcsúszás ellen viszont azonos módon, rögzítve van.

Standard méret: (1780; 2680; 3580) x 40 x 50 x 50 x Lv2


PolcpanelHorganyzott acél polcpanel


A SALMAX rendszerek fémpolcos kialakítást is lehetővé tesznek.

A gerendákra fektethető, és egymás mellé sorolható – csavarral összekapcsolható – polcpanelek, dobozok vagy aprótermékek tárolására nyújtanak megoldást.

Standard méret: A polcpanel méretei egyedileg tervezhetőek, így szélességi mérete is változtatható a gyártósor lehetőségeihez mérten.


Horganyzott rácsHorganyzott acélrács fedés


Magasabb teherbírási igény valamint tűzállósági követelmények fennállása esetén horganyzott acélrácsos polcot készíthetünk.

A rácsos kialakítás lehetővé teszi a sprinkler rendszerek akadálymentes működését, mivel a legfelső szintről is szabadon átfolyhat az oltóanyag.

Csepegésre hajlamos anyagok esetén kármentő tálca alkalmazásával szintenként védhető a betárolt áruféleség. Tűzi-horganyzott acél anyagának köszönhetően ellenállóbb a faforgácslap fedésnél mind a nedvesség, mind a kemikáliák hatásaival szemben.

Standard méret: A lyukosztást illetően 33,3 x 33,3 vagy 44,1 x 11,1 mm közül választhatunk. A panel mérete 5 mm-es szélességi és mélységi méretlépcsőben változtatható. A panel minimális vastagsága 30 mm, amely 700 kg/m2-es teherbírást jelent, (növelhető!).