Salgó Maxi Raklapos Rendszer

Mi a SALMAX?

SALMAX - Salgó Maxi Raklapos RendszerA SALgó Raktártechnika által gyártott MAXi raklapos állványrendszer.

Az állvány elsősorban a nehéz raktártechnikai rendszerek szerves része. A raklapos állványrendszer meghatározója a beakasztható kapcsolófejes csatlakozás. A gerendák keresztmetszete az igények szerint változó tartóhossztól és a gerendák terhelésétől függ. A tartógerendák hidegen hengerelt zártszelvényekből, ill. nagyobb terhelés esetén IPE profilból készülnek. A felhasználhatóságot áttolásgátlók, oszlop- és keretvédők, acélpolc betétek, keresztgerendák, rácsos tárolók, ikresítők és egyéb kiegészítők teszik változatossá.

A tárolórendszert mi gyártjuk, igény szerint szállítjuk és a helyszínen összeszereljük. A minőség kötelez minket, ezért a garancia természetes része vállalásainknak.

Felhasználási terület

Ez a raklapos állványrendszer minden olyan helyen használható, ahol igényes és olcsó, nehéz elemek tárolására alkalmas raktárrendszert terveznek kialakítani. A tároló szintek magassága és szélessége egyedileg tervezhető. A magassági korlátot elsősorban a befogadó helyiségek kialakítása határozza meg. Felhasználóink közé tartozik mindenki, aki elsősorban palettás, vagyis raklapos ipari, nehéz vagy nagyobb kiterjedésű áru tárolására alkalmas raktári rendszerben gondolkodik.


A rendszer elemei

Keret (lábprofil+merevítő)


A klasszikus soros nehézállványok szerepe egyelőre biztosított a piacon. Egyedi igények mindig akadnak, de a raklapos tárolás ezen formája még mindig a legnépszerűbb.

A SALMAX rendszer keretei lábprofilokból, vízszintes és átlós merevítőkből állnak.

SALMAX rendszerhez 5 féle kialakítású lábprofilt gyártunk, melyek a  teherbírás és a raszterosztás függvényében változnak.

A különböző lábprofilokból gyártott keretek teherbírása:

Az ,A’ és ,A1′ típusú lábprofilokból szerelt keretek maximális teherbírása 9 tonna/mező.
A ,B’ és ,B1′ típusú lábprofilokból szerelt keretek maximális teherbírása 12 tonna/mező.
A ,C1′ típusú lábprofilokból szerelt keretek maximális teherbírása 18,5 tonna/mező.

A különböző lábprofilok raszterosztása:

Az ,A’ és ,B’ típusú lábprofilok 100 mm-es gerendapozícionálást tesznek lehetővé.
Az ,A1′ ,B1′ és ,C1′ típusú lábprofilok 50 mm-es raszterosztással rendelkeznek

A keretek standard méretei a következők:

Magasság: 2000 mm-től 9200 mm-ig terjed 600 mm-es lépcsőben (legerősebb profilnál 5000 mm az induló méret)

Mélység: 800, 1000 mm


Gerendák


A keretek közötti áthidalást a gerendák szolgálják. A gerenda nem csak a paletta tárolására szolgál, hanem a teljes raktári rendszer merevségében is szerepet vállal. A gerendák hossza és keresztmetszeti kialakítása a célként kitűzött teherbírási igény alapján kerül meghatározásra. Természetesen a hosszt elsősorban a szabvány raklapméretekhez szokás igazítani.

A gerendák standard méretei a következők:

Hossz: 1800, 2700, 3600 mm*
Magasság: 50, 80, 100, 130 mm

*50 és 80 mm-es magasságnál 1800, és 2700 a standard

A gerendák profiljának és hosszának variálásával a gerendapáronkénti 500 kg-tól 4500 kg-ig kínálunk standard megoldást. A gerendák egy speciális kapcsolófejjel csatlakoznak a keretekhez. A kapcsolófejet melegen hengerelt acéllemezből készítjük, pontos kialakítása (körmök száma, kapcsolófej magassága) szintén függ a tervezett teherbírástól.

A gerendák véletlen kiemelése ellen biztosítószeggel vagy csavarkötéssel lehet védekezni.


Alaplemez


Az aljzatra nehezedő terhek eloszlása érdekében a keretek lábai talplemez közvetítésével rögzülnek. A talplemezek vastagsága 4 mm. Ha a terhelés nagysága, vagy az aljzat minősége megköveteli, akkor teherelosztó talp kerül beépítésre a talplemez helyett.
Egyenletlen aljzat esetén alátétlemez közbeiktatásával kell a síkot telepítésre alkalmassá tenni.


Rögzítéstechnika


A keretrendszereink szerelése és rögzítése nagy szilárdságú M8-as csavarokkal, és M10-es dűbelekkel, valamint távtartó perselyek közbeiktatásával történik.

Kétsoros elrendezés esetén a kereteket úgynevezett ikresítővel kell egymáshoz rögzíteni. A fal mellé kerülő állványsorokat hasonló módon a falhoz kell rögzíteni.

Felületvédelem

Standard kialakítás esetén, a kereteket RAL7035-ös szürkében vagy RAL5001-es kékben, a gerendákat RAL7035-ös szürkében szállítjuk. Saját porszóró rendszerünk a járatos alapszínek mellett lehetőséget nyújt bármilyen egyedi igény kielégítésére is.

Opcionális termékek


OszlopvédőOszlopvédő


A SALMAX keretek lábprofiljainak védelmét látja el, két illetve három oldalról érkező alacsony szintű fizikai behatások (rendszerint emelővilla okozta sérülések) ellen.

„L” (sarokra) és „U” (közbenső lábhoz) profilban is készülhet, fekete-sárga figyelemfelkeltő színkombinációban.

Rögzítése elemenként 4 db alapcsavarral (M10x125) történik.

Standard méret: 160 x 160 x 250 x Lv4


KeretvédőKeretvédő


A SALMAX rendszer keretállásainak védelmét szolgálja, a keret teljes szélességében.

Robosztus felépítésének köszönhetően magasabb behatás esetén is védelmet biztosít (pl. emelővillás targonca ütközése).

Készülhet szimpla és ikermezőhöz egyaránt. Figyelemfelkeltő jellegéről a fekete sárga csíkozás gondoskodik.

Rögzítése lábanként 2-2 db alapcsavarral (M10x125) történik.

Standard magasság: 300 mm
Standard szélesség: 1250; 2500 mm
Keresztmetszeti méret: 130 x 50 zsz.


IkresítőIkresítő


A SALMAX rendszer stabilitásának növelése érdekében az ikermezőket – különösen mélységéhez képest magas kivitelnél – ajánlott ikresítő segítségével egymáshoz rögzíteni. Az ikresített mezők jelentős helymegtakarítást tesznek lehetővé.

Az ikresítő mérete a keretek távolsága függvényében szabadon változtatható, a sorok egymástól való távolságát nem befolyásolja.

Az ikresítő rögzítése 4 db csavarral történik (M8x15).

Színe a RAL skála alapján szabadon megválasztható.

Standard méret: 300 x 50 x 50 mm


Falhoz rögzítőFalhoz rögzítő


Az ikresítő esetében két állványsor összekapcsolásával növeljük a stabilitást. Nyilvánvaló, hogy határoló szerkezet melletti állványsornál az ikresítő nem megoldás, hiszen nincs másik keret, amihez kapcsolható lenne. Erre a célra hoztuk létre a falhoz rögzítőt, melynek működése azonos az ikresítőével, kialakításában pedig csak annyit módosul, hogy könnyed rögzítési lehetőséget adjon az állványsort határoló szerkezetnél.

A keretlábakon 2 db csavarral rögzül (M8x15), az ellenkező oldalon a határoló szerkezet anyaga szabja meg a rögzítési módot.

Színe a RAL skála alapján szabadon megválasztható.


Terheléselosztó talpTerheléselosztó talp


A raktári állványok érzékeny szerkezetek, melyeknél alapkövetelmény, hogy alapjuk képes legyen a rájuk háruló terheket elmozdulás nélkül viselni.

Kisebb egyenetlenségek esetén a keretekhez szállított alátétlemez garnitúra megoldást nyújt a SALMAX rendszer biztonságos állítására.

Amikor az aljzat minősége nem megfelelő (például aszfalt, amely hő hatására jelentősen puhul),  vagy a pontszerű, koncentrált terhelés okoz gondot (például födémek esetén), akkor is stabilan és biztonságosan állíthatóak az állványsorok, terheléselosztó talp alkalmazásával.

Színe a RAL skála alapján szabadon megválasztható.

Standard méret A1; B; B1 lábprofilnál: 80 x (800;1000;1200) x 60 Lv4
Standard méret C1 lábprofilnál:          100 x (800;1000;1200) x 60 Lv4


TúltolásgátlóTúltolásgátló


A biztonságos raktározás egyik elengedhetetlen eszköze, az áruféleségek tárolószinten történő áttolását akadályozó kiegészítő.

A túltolásgátló 2 részből áll. Magából a konzolból, mely csavarral rögzül a keretek hátsó lábain (M8x15), és a konzolba rögzített (4 db önfúróval), mezőszélességhez illeszkedő 50×50 mm–es zártszelvényből.

Színe a RAL skála alapján szabadon megválasztható.

Standard szélesség: 1880; 2780; 3680 mm
Keresztmetszeti méret: 50 x 50 zsz.
Túltolásgátló távolsága a kerettől: 100 mm


KeresztgerendaKeresztgerenda


A keresztgerendák elhelyezésével a SALMAX rendszer merevsége, stabilitása növelhető, faforgácslappal borított polcos kialakításnál a terhelhetőséget is növeli. Hosszirányú palettaelrendezés esetén egységrakományonként 2 db keresztgerenda elhelyezése szükséges.

A keresztgerenda készülhet a főtartóval azonos síkban fekvő, valamint süllyesztett kivitelben is. A keresztgerenda a végeihez hegesztett fülekkel kapcsolódik a főtartóhoz, melyek lehetővé teszik a gyors áthelyezést.

Színe a RAL skála alapján szabadon megválasztható.

Standard méret: 800; 1000; 1200 mm
Keresztmetszeti méret: 50 x 50 zsz.


ProfilösszekötőProfilösszekötő


Abban az esetben, ha már letelepített SALMAX rendszer bővítésére van szükség, profilösszekötő segítségével további egy szintnyi tárolószint kialakítása lehetséges a keretek magassági toldásával.

A C1-es lábprofil esetén a profilborda miatt a profilösszekötő kívülre esik, más esetekben a profilon belül helyezkedik el. A rögzítéshez M12x25 csavarokat használunk, melyekből 4 db az alsó, 4 db pedig a felső profilban rögzül.

Színe a RAL skála alapján szabadon megválasztható.

Standard méret A1; B1 lábprofilnál: 72 x 28 x 350 x Lv4
Standard méret C1 lábprofilnál:       110 x 40 x 400 x Lv4


HordótámaszHordótámasz


A SALMAX rendszer ezen kiegészítőjével lehetőség van hengeres termékek (hordók) tárolására.

Minden olyan áruféleségnél alkalmazható, ahol megengedett a hengerpaláston történő kétpontos alátámasztás. Használatához egyszerűen helyezzük a gerendákra a támaszt, és tároljuk be a terméket.

Színe a RAL skála alapján a többi termékhez hasonlóan szabadon megválasztható.

Standard méret:  (átm. 600; 800) x 50 x 50 x Lv4


Gitterbox (konténer) tartóGitterbox (konténer) tartó


Ha a SALMAX rendszert nem hagyományos palettás tárolásra használjuk, hanem rácsos konténerek elhelyezése a célunk, a gitterbox tartó adja a megoldást.

A gerendákra merőlegesen felhelyezve a konténereket irányban tartja, és megfelelő módon alátámasztja. Konténerenként 2 db alkalmazása indokolt.

Színe a RAL skála alapján szabadon megválasztható.

Standard méret: (850; 1250) x 120 x 80 x Lv4


Íves elválasztóÍves elválasztó


SALMAX rendszereket nem csak palettás tárolásra lehet alkalmazni, hanem egyedi igények kielégítésére is alkalmas.

Íves elválasztók segítségével fakkos kialakítás is lehetséges, ha a tárolandó termék a főtartó gerendákra támaszkodik fel. Faforgácslap borítással a feltámaszkodási követelmény kiküszöbölhető.

A fakkok mérete egyedileg alakítható, mind szélességi (kiosztási), mind magassági tekintetben.

A hajlított acélcsövekből készült elválasztó keretek standard átmérője 20 mm.

Színe a RAL skála alapján szabadon megválasztható.


Ruhafogas tartóRuhafogas tároló


Ha mennyiségi ruhatárolásról beszélünk, szóba sem jöhet egy alacsony teherbírású rendszer. A SALMAX rendszer ideális választás lehet ezzel a felépítménnyel minden olyan helyen, ahol a könnyű és gyors pozícióváltás is követelmény.

A standard rendszerhez igazodó kialakítás lehetővé teszi a meglévő elemek felhasználását és az utólagos bővítést. A főtartóra fektetett keresztgerendákra illeszthető a 16 vagy 33 mm átmérőjű csőből készült akasztórúd. 1800 mm-es kerettávolság felett, a lehajlás korlátozása érdekében középre is elhelyezünk egy süllyesztett keresztgerendát.

Színe a RAL skála alapján szabadon megválasztható.


FaforgácslapFaforgácslap fedés


SALMAX rendszerek polcos állványként történő kialakítása esetén a gerendapárokat 19, 28 vagy 38 mm-es vastagságú faforgácslappal fedhetjük.

A faforgácslapot helyezhetjük közvetlenül a főtartóra vagy akár a gerendák közé is süllyeszthetjük.

Gerendákra történő rögzítése történhet csavarozható profilfülön keresztül önfúró csavarral, vagy „Z” profil segítségével. Gerendák közé süllyesztett kivitelben fektethetjük keresztgerendákra, vagy a főtartók teljes hosszában végigfutó süllyesztett csavarozható (P160) profilpárra.

Teherbírása keresztgerendák alkalmazásával növelhető.

Standard méret: 19; 28; 38 mm-es vastagság


,Z' profil,Z’ profil


A SALMAX rendszer szintjeinek faforgácslappal történő fedése esetén, a faforgácslapok rögzítését csavarmentes módon „Z” profil segítségével is megoldhatjuk.

A „Z” profil előnye, hogy a szintek áthelyezésekor nem kell időrabló módon a rögzítő csavarokat egyesével kitekerni, majd áthelyezés után vissza, a faforgácslap elcsúszás ellen viszont azonos módon, rögzítve van.

Standard méret: (1780; 2680; 3580) x 40 x 50 x 50 x Lv2


PolcpanelHorganyzott acél polcpanel


A SALMAX rendszerek fémpolcos kialakítást is lehetővé tesznek.

A gerendákra fektethető, és egymás mellé sorolható – csavarral összekapcsolható – polcpanelek, dobozok vagy aprótermékek tárolására nyújtanak megoldást.

Standard méret: A polcpanel méretei egyedileg tervezhetőek, így szélességi mérete is változtatható a gyártósor lehetőségeihez mérten.


Horganyzott rácsHorganyzott acélrács fedés


Magasabb teherbírási igény valamint tűzállósági követelmények fennállása esetén horganyzott acélrácsos polcot készíthetünk.

A rácsos kialakítás lehetővé teszi a sprinkler rendszerek akadálymentes működését, mivel a legfelső szintről is szabadon átfolyhat az oltóanyag.

Csepegésre hajlamos anyagok esetén kármentő tálca alkalmazásával szintenként védhető a betárolt áruféleség. Tűzi-horganyzott acél anyagának köszönhetően ellenállóbb a faforgácslap fedésnél mind a nedvesség, mind a kemikáliák hatásaival szemben.

Standard méret: A lyukosztást illetően 33,3 x 33,3 vagy 44,1 x 11,1 mm közül választhatunk. A panel mérete 5 mm-es szélességi és mélységi méretlépcsőben változtatható. A panel minimális vastagsága 30 mm, amely 700 kg/m2-es teherbírást jelent, (növelhető!).