(Magyar) Műszaki engedély

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az Építőipari Műszaki Engedély egy adott építési termékre vonatkozó, Magyarországon érvényes egyedi műszaki specifikáció, amely egyike a megfelelőség igazolás alapját képező dokumentumoknak.

A 3/2003 (I.25.) BM-GKM-KvVM számú együttes rendelet értelmében egy építési termékre kötelező az Építőipari Műszaki Engedély kiállítása, ha arra nem vonatkozik honosított harmonizált európai szabvány (hEN), vagy nem adtak ki rá Európai Műszaki Engedélyt (ETA). Ebben az esetben az adott építési termék csak érvényes Építőipari Műszaki Engedély megléte esetén tervezhető be egy építménybe.

Fontos, hogy az Építőipari Műszaki Engedély köteles építési termék forgalmazásához és beépítéséhez az engedély megléte nem elégséges. Forgalmazni és beépíteni csak megfelelőség igazolással rendelkező terméket szabad. A megfelelőség igazolási folyamat részét képezheti az első típusvizsgálat, illetve a termék- és üzemi gyártásellenőrzés tanúsítás.

Az Építőipari Műszaki Engedély többek között tartalmazza

  • a gyártó és a gyártóhely megnevezését,
  • a termék leírását,
  • tervezett felhasználási területét,
  • jóváhagyott termékjellemző értékeit,
  • a megfelelőség igazolás módozatát

megadva a gyártó, illetve a kijelölt tanúsító szerv és vizsgáló laboratórium feladatait, valamint a magyarországi alkalmazás lényeges műszaki feltételeit.

Az ÉMI Nonprofit Kft. mint jóváhagyó szervezet az építési termékekre vonatkozó Építőipari Műszaki Engedélyek kiadását a 16/1998 (IKK.8.) IKIM Közleményben szereplő kijelölés alapján végzi.

forrás: www.emi.hu

Építőipari Műszaki Engedély - SALKAS Építőipari Műszaki Engedély - SALMIN, SALMAX