SALKAS

Leider ist der Eintrag nur auf Ungarisch verfügbar. Der Inhalt wird unten in einer verfügbaren Sprache angezeigt. Klicken Sie auf den Link, um die aktuelle Sprache zu ändern.

Mi a SALKAS?

SALKAS - Salgó Klasszik RendszerA SALgó Raktártechnika által gyártott KlASszik, 40 éves múltra visszatekintő SALGÓ polcrendszer.

A Magyarországon és külföldön is ismert, csavaros kötésű, különböző teherbírású polcok, lyukasztott derékszögprofilból álló lábakon állnak. A nagyobb polcok kialakításához rendelhető perforált merevítő és perforált síkszalag, mint „andrás” kereszt. A különösen nagy állványstabilitást az átalakított saroklemezek alkalmazásával érjük el, amelyeket hosszanti és keresztirányban lehet az állványlábakhoz csavarozni.

A tárolórendszert mi gyártjuk, igény szerint szállítjuk és a helyszínen összeszereljük. A minőség kötelez minket, ezért a garancia természetes része vállalásainknak.

Felhasználási terület

Ez a raktári polcrendszer minden olyan helyen használható, ahol igényes és olcsó, klasszikus tároló polcrendszert terveznek kialakítani. Az állvány magassága és szélessége egyedileg tervezhető. A magassági korlátot elsősorban a befogadó helyiség kialakítása határozza meg. Felhasználóink közé tartozik mindenki, aki az éléskamrától kezdve az ipari kézi raktárig bezárólag polcrendszerben gondolkozik.


A rendszer elemei

Lábprofil


Eredetileg több különböző anyagvastagságú és kialakítású profillal készült, hiszen ez volt az egyetlen raktári rendszer, a könnyűtől a nehézállványokig minden fronton helyt kellett állnia. Napjainkra a raktártechnika különböző ágainak éltérő igényeire a gyártók speciális megoldásokkal, rendszerekkel rukkoltak elő. Az extrém keresztmetszetekkel rendelkező profilok – noha teherbírásuk megfelelő volt-, már nem tudtak megfelelni a kor gazdasági követelményeinek. Ezek a profilok a gyártósorokról folyamatosan lekerültek, csak a könnyebb polcrendszereknél maradtak versenyképesek.

Üzemünkben a hagyományos kézi feltöltésű rendszerekhez ajánlott P140 és P160-as jelzésű profilok készülnek, melyeket hidegen hengerelt szalagacélból, az eredeti coll méretezésű licensz szerinti lyukosztással készítjük.

1 raszter = 3 coll
1R = 76,2 mm = 3 x 25,4 mm

Az eltérő kialakítású lyukaknak jelentősége csak abban áll, hogy az ismétlődésük alapján könnyebben követhető legyen a raszterek többszöröse. A polcok csavaros rögzítése természetesen alaktól függetlenül bármelyik lyuknál megoldható.

Standard magassági méretek a következők:

26R = 1981 mm
32R = 2438 mm
40R = 3048 mm
52R = 3962 mm


Polc


A polcok esetében a piacon szintén felelhető az angol licensz alapján gyártott collos méretválaszték, mi azonban a metrikus skála mellett tettük le a voksunkat. Az ok igen egyszerű. A hazai ingatlanok legyen az raktárcsarnok, vagy a nagyi kamrája mind metrikus rendszerben lettek tervezve és építve egyaránt. Ha egy ilyen helyiséget szeretnénk berendezni, a collos osztású mezőkiosztás csak fölöslegesen bonyolítaná a tervek átláthatóságát és a helyiség kihasználását. Természetesen igény esetén az egyedi méreteket, így akár a colos kialakítást is megoldjuk.

Az általunk gyártott polcok rendelkeznek egyedül háromszoros élhajlítással a polcok mindkét oldala mentén. Ezt a termék fejlesztése során nagyon fontosnak tartottuk, mert nincs kiábrándítóbb mint amikor egy állandó használatra gyártott termék a rendeltetésszerű használat során sérüléseket okoz. Senki sem azért megy dolgozni, hogy vágásokkal karcolásokkal az alkarján, vagy szakadt ruhával térjen haza. A polcok sarokkiképzésénél az élek együttdolgozását ponthegesztéssel biztosítjuk.

Standard méretválaszték:

Szélesség: 800, 1000, 1200 mm
Mélység: 300, 400, 500, 600, 700, 800 mm
Magasság: 37 mm

A terhelhetőség megoszló terhelés esetén:

800 mm = 160 kg
1000 mm = 140 kg
1200 mm = 120 kg

Polcmerevítő segítségével a polcok teherbírása további 10 kg-al növelhető (merevítőnként).


Saroklemez


Miért is van szükség saroklemezre? Végtelenül egyszerű! Képzeljenek el egy téglalapot, amelynek a csúcsain csuklók helyezkednek el (a polcrendszer esetében csavarok), melyek szabadon elfordulhatnak. Az egész szerkezet instabil, a legkisebb hatásra is eldől. Most képzeljünk el egy hasonló módon kialakított háromszöget. A három csúcs egymáshoz képest nem képes elmozdulni!

Ezen elvet alkalmazzuk a merevítésre a saroklemezzel. A 3 csavar helyzetét egymáshoz képest rögzítjük, a sarkok összecsuklását, elfordulását megakadályozzuk.

A saroklemezeink horganyzott alapanyagból készülnek.


Alaplemez


Az aljzat, padló védelme érdekében a lábakat alaplemezzel látjuk el. Ennek segítségével a polcokról a lábakon keresztül átadódó terheket nagyobb felületen oszlatjuk el, elkerülve a káros következményeket például egy laminált parketta burkolat esetén. Az alaplemez előfúrt lyukakkal készül, mely lehetőséget ad a talajhoz történő rögzítésre is.

Két kivitelben készülhet, egyedülálló mezők esetén szimpla, egymás mellé sorolt mezők esetén dupla kialakítással.

Az alaplemezeink horganyzott alapanyagból készülnek.


Rögzítéstechnika


Az általunk készített polcrendszerek összeszereléséhez M8x15 méretű metrikus csavarokat szállítunk, a hozzáillő alátéttel és anyával. Ha a polcrendszer magassága meghaladja mélységének a négyszeresét, a kidőlés biztosítása érdekében szükséges a rendszert a falhoz (speciális dűbellel), vagy folyosós kialakításesetén, felső kötéssel egymáshoz (lábprofillal) rögzíteni.

Felületvédelem

Standard kialakítás esetén a polcokat RAL7035-ös szürkében, a lábprofilokat pedig RAL7035-ös szürkében vagy RAL5001-es kékben szállítjuk. Saját porszóró rendszerünk a járatos alapszínek mellett lehetőséget nyújt bármilyen egyedi igény kielégítésére is.

Opcionális kiegészítők


KidőlésgátlóKIDŐLÉSGÁTLÓ


Hagyományos irattárolás esetén problémát okozhat a mezőszéleken kidőlő, kiboruló irathalmaz. A POLCOS állványrendszereink által nyújtott megoldások egyike a kidőlésgátló alkalmazása.

Az acéllemezből hajtott kiegészítő a lábprofil perforációjával megegyező osztású fülekkel vagy furatokkal rendelkezik, amikkel a kerethez kapcsolódik. Az elem merevséget a mélységi irányba készített 1  (300 illetve 400 mm mély esetben) vagy 2 db préselt borda biztosítja.

Színe a RAL színskála alapján szabadon megválasztható.

Standard magasság: 70 mm
Standard mélység: 300; 400; 500; 600; 700; 800 mm


Hátsó ütközőHÁTSÓ ÜTKÖZŐ


Ha a POLCOS állványrendszereinket hátsó ütközővel szereljük, meggátolhatjuk, hogy a betárolt iratok és egyéb tárgyak a rendszer mögé essenek.

A hátsó ütközőt hidegen hengerelt acéllemezből készítjük és a polcok hátsó élére lehet rögzíteni.

Színe a RAL színskála alapján szabadon megválasztható.

Standard szélesség: 800; 1000; 1200 mm
Standard magasság: 50 mm (+ polcvastagság)


Állítható polcosztóÁLLÍTHATÓ POLCOSZTÓ


A POLCOS rendszereink tervezése során, számoltunk azzal lehetőséggel, hogy nem töltik fel a teljes polcot iratokkal. Az állítható polcosztó segítségével tetszőleges szélességre csökkenthetjük az iratoknak szánt helyet, mindazonáltal a megtámasztás kérdése sem marad megoldatlan.

A polc alá egy oldalon visszahajtott fül stabilitást biztosít a kiegészítőnek, mégis bármikor könnyen és gyorsan áthelyezhető a rendszer megbontás nélkül.

Színe a RAL színskála alapján szabadon megválasztható.

Standard magasság: 200; 300 mm
Standard mélység: 300; 400; 500; 600; 700; 800 mm


Hosszanti polcelválasztó keret

HOSSZANTI POLCELVÁLASZTÓ


Mélyebb POLCOS állványrendszerek lehetőséget kínálnak a két oldalról történő betárolásra. Ez gazdaságosabb megoldás, mint két keskenyebb sor egymás mellé állítása, hiszen megspóroljuk az elemek duplikálásának jelentős részét.

A hosszanti polcelválasztók alkalmazásával meggátolhatjuk a betárolt elemek áttolását a rendszerek átellenes felére.

Színe a RAL színskála alapján szabadon megválasztható.

Standard szélesség: 800; 100; 1200 mm
Standard mélység: 500, 600; 700; 800 mm
Standard magasság: 30 mm


OldalborításOLDALBORÍTÁS


POLCOS állványrendszereinken tárolt elemek fokozott védelmére ad megoldást az oldalborítás.

Rögzítése csavarok és lefogató lemezek segítségével történik a polcrendszer belső oldala felől. A külső oldala csavarmentes, esztétikailag semmi nem zavarja az összhangot. SALMIN rendszereknél keretbe szegecselve is készülhet, akár perforált kivitelben is, de a kialakítást mindig egyedileg egyeztetjük.

Színe a RAL színskála alapján szabadon megválasztható.

Standard magasság: 1981; 2438; 3048; 3962 mm
Standard mélység: 300; 400; 500; 600; 700; 800 mm


HátfalHÁTFAL


Van, hogy a moduláris rendszer és a könnyed alakíthatóság mellett a zártabb felépítés is igényként merül fel. Az oldalborítás mintájára akár a hátsó oldal felől is zártá tehetőek a POLCOS rendszereink.

A hátfal rögzítése a helyszínen történik, állványfülek, és metrikus csavarokkal. Az andráskereszt beépítése ezekben az esetekben nem szükséges. Készülhet  akár perforált kivitelben is.

Színe a RAL színskála alapján szabadon megválasztható.

Standard magasság: 1981; 2438; 3048; 3962 mm
Standard szélesség: 800; 1000; 1200 mm


Falhoz rögzítő

Falhoz rögzítő


Mélységéhez mérten magas (1:4 vagy nagyobb arányú) POLCOS állványrendszereket ajánlott a határoló falhoz, vagy a szomszédos folyosóhoz kirögzíteni. A falhoz rögzítő és a hozzá tartozó dűbelek segítségével ez könnyedén kivitelezhető.

SALMIN rendszer esetén állványfülön, SALKAS rendszer esetén pedig a lábprofil perforációján keresztül kell rögzíteni.

A rendszereket az esetek többségében elegendő keretenként (lábanként) 1 ponton rögzíteni.


PolcmerevítőPolcmerevítő


Akik számára nem elegendő a standard polcok teherbírása, azoknak polcmerevítő segítségével további 10-10 kilogrammos teherbírás növekedést tudunk biztosítani merevítőnként.

A polcmerevítő elhelyezéséhez semmilyen segédeszköz nem szükséges. Egyszerűen csúsztassuk be a polc alá lehetőleg a polcmező közepére. A merevítő a két rövidebbik él visszahajtására ül fel.

Színe a RAL színskála alapján szabadon megválasztható.

Standard szélesség: 800; 100; 1200 mm

MINI POLCOK ESETÉBEN NEM ALKALMAZHATÓ!